Over ons

Opstart Zadenbieb Twente

In de tweede helft van 2020 heeft een voorbereidingsgroep op zich genomen om in Hengelo en Goor een zadenbiblioheek te gaan openen. Daarvoor is een kerngroep ZadenBieb Twente opgericht.

De Kerngroep bestaat uit:

  • Bibliotheek Hengelo en Goor
  • Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o.
  • Groei & Bloei afdeling Hengelo
  • Vereniging Volkstuinders Delden
  • De Groene Loper Hof van Twente

Bij de opstart is de kerngroep ondersteund door de Stichting Zadenbibliotheek Nederland.

Plannen voor 2022

We hopen dat de start van de ZadenBieb Twente in Hengelo en Goor vanaf 17/18 juni een succes wordt. Voor 2022 zijn plannen om ook in bibliotheek Delden, Diepenheim en Markelo een Zadenbieb te openen. Andere bibliotheken mogen van harte aansluiten.

Waarom een ZadenBieb?

Er zijn nu in Nederland al ruim 30 locaties met een ZadenBieb, vooral in het noorden van het land. Door de ZadenBieb kan iedereen gemakkelijk en gratis aan goede zaden komen. Het idee is om net als vroeger, toen elke moestuinder zelf zaad verzamelde, zaden te ruilen en het teveel uit te lenen. Door zelf te zaaien en planten op te kweken leer je niet alleen hoe dat moet. Je krijgt vanzelf meer waardering voor de natuur en de bloemen en groenten die we niet uit de tuin maar uit de winkel halen.

Zelf zaaien en bloemen en groente oogsten is een kleine bijdrage aan herstel van de biodiversiteit. Bloeiende planten leveren namelijk voedsel aan vlinders, bijen en andere insecten. Het is ook een druppel op de gloeiende plaat die klimaatcrisis heet. Elke plant neemt tijdens het groei CO2 op uit de lucht en dat is hard nodig omdat teveel CO2 bijdraagt aan het broeikaseffect en klimaatverandering.

 

Reacties zijn gesloten.