Rode Bietjes

Rode Bieten Beta vulgaris subsp. vulgaris var. ruba

Eenjarig

 

Zaaien

Zaaitijd buiten:

Zomerbieten: Egyptische Platronde : van maart tot eind juni

Zaaien op regels op een rijafstand van 25 cm.

Bietenzaad is vrij grof, daardoor is dun zaaien makkelijk..

Bietenzaad heeft 2 weken nodig om te kiemen. In deze tijd de grond goed vochtig houden.

 

Opkweken

Na opkomst in de rij uitdunnen (plantjes uittrekken) zodat er 7 cm tussen de plantjes is. Doe dit als de plantjes 5 cm groot zijn.

Trek de overbodige plantjes voorzichtig uit de grond. Deze kunnen worden uitgepoot, ook op 7 cm. Goed water geven na het uitpoten.

Als de grond te droog is kan de biet op het oppervlak een soort wratachtige plekken krijgen. Dit heeft geen invloed op de smaak van de biet..

Oogsten

Vanaf juli tot en met september. Zomerbietjes zijn het lekkerst als ze als ze niet te groot worden geoogst, met een doorsnede van 5 cm. Laat ze niet groter worden dan 10 cm.

 

Zaden winnen

Laat een flinke bietenplant staan. Bedek de bietenplant met aarde zodat die in de winter niet in de grond bevriest. Deze gaat in het tweede jaar weer blad vormen en gaat doorschieten. Laat deze plant helemaal uitgroeien, bloeien en verdorren.

Snijd de zaadstengels af en klop de zaden eruit, bijvoorbeeld op een dienblad. Haal stengels en blaadjes weg om het zaad op te schonen. Bewaar het geschoonde zaad in een papieren envelop.

 

Tip

Er zijn veel bietenrassen.

Rode bieten groeien op alle grondsoorten.

Rode bieten worden ook kroten genoemd.

Blaadjes van jonge rode bieten plantjes zijn ook lekker in de sla. Zaai daarvoor de bieten iets dichter op elkaar  dun niet uit.

 

Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_biet

Reacties zijn gesloten.